Karaciğer Yağlanması



Karaciğer Yağlanmasının Sebepleri



Aşırı alkol tüketimi, karaciğerde olması gerekenden daha fazla yağ birikmesini tetikler. Alkol ve tütün kullanımının yanı sıra insülin direnci, obezite ve diyabet de karaciğer yağlanması riskini artırır. Genellikle 40-60 yaşları arasında görülen karaciğer yağlanması, daha genç yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. Ciltte sarılık, bacaklarda ve karında şişlik gibi belirtilerle kendini gösterebilen karaciğer yağlanması hastalığına karşı başlangıç döneminde önlem almak büyük önem taşımaktadır.

Her 10 kişiden 1’inde görülür
Temel işlevi toksinleri atmak ve besinleri işlemek olan karaciğer, vücuttaki en büyük iç organ ve 6 ayda bir kendini yenileme yeteneğine sahip organ olarak bilinir. Toplumda karaciğer yağlanmasının görülme sıklığı kesin olmamakla birlikte her 10 kişiden birinde görüldüğüne inanılmaktadır. Halk arasında sarılık veya hepatit olarak adlandırılan durum, karaciğerin iltihaplanması ve karaciğer yağlanması nedeniyle görülür. Karaciğer yağlanması sıklıkla hiperlipidemi yani kolesterol yüksekliği, insülin direnci ve obezite hastalarında görülür.


Bel çevresindeki yağlara dikkat!



Bel çevresindeki yağlar karaciğeri, özellikle de hayati organlardan biri olan kalbi olumsuz etkiler. Sinsi karaciğer iltihabı genellikle hiçbir belirti göstermez. Bazı ilaçlar ve toksinler karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Bu nedenle doktor kontrolü ve onayı olmadan ilaç alınmamalıdır. Nadiren, sağ üst karın bölgesinde yorgunluk, halsizlik ve belirsiz rahatsızlığı olan kişilerde NAYKH gelişir. Karaciğer yağlanması durumunda karaciğer normal işleyişinde çalışır ve herhangi bir semptom görülmez. Ancak karaciğer yağlanması karaciğer yetmezliğine ve karaciğer kanserine ilerleyebilir.

Karaciğer yağlanmasının belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
1. sarı Cilt Tonu,
2. Bacak şişmesi
3. göbek şişmesi,
4. Mide bulantısı,
5. anoreksi,
6. Yorgunluk
7. zihinsel karmaşa,
8. Karın ağrısı


Akdeniz diyeti önerilir



Karaciğer yağlanmasının en ciddi komplikasyonu karaciğer sirozu olarak bilinir. Erken dönemde tedavi gerektiren yağlı karaciğer, zamanla ilerleyerek yaşa ve şeker hastalığına bağlı olarak siroz gelişme riskini artırır. Yağlı karaciğer sıklıkla metabolik sendrom ile ilerler. Metabolik sendrom ayrıca yüksek kalp hastalığı ve kalp krizi riski taşır. Bu rahatsızlıkta uzman doktor desteği ile zayıflama; Obezite, insülin direnci ve hiperlipidemi gibi durumları kontrol ederek iyileşme sağlanabilir. Yağlı karaciğer için Akdeniz tipi bir diyet önerilir. Taze meyve, sebze, balık, tahıl ve sağlıklı yağların tüketimini ön plana çıkaran Akdeniz tipi diyet, karaciğer yağlanması riskini azaltır ve vücudun ihtiyaç duyduğu zengin protein, vitamin ve minerallerin belirli besinler yoluyla karşılanmasını sağlar. Diyet değişikliği ve düzenli egzersiz ile karaciğer Karaciğer YAĞLANMASI olanların yorumları yağlanması riskini azaltmak ve korumak mümkündür.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *